Dit is geen sprookje
Caroline van de Burgt is ambassadeur voor de biodiversiteit en schrijft maandelijks over biodiversiteit en wat ze allemaal tegenkomt in haar tuin.
Er was eens… een koningin die stiekem in een lading bloempotten in Frankrijk aankwam. Daar bouwde ze een primair nestje en verzorgde de werksters die geboren werden. Samen met hen bouwde ze een nest zo groot als een skippybal hoog in een boom en legde daar duizenden eitjes. Al die hongerige larfjes moesten gevoed worden, dus zwermden de werksters uit en zochten eten. Duizenden insecten, van muggen en vliegen tot bijen en wespen, alles werd naar het nest gebracht om de vele hongerige monden te voeden. En niemand die hen zag. Pas toen het blad van de boom viel, zag één iemand de skippybal hoog in de boom. Maar toen waren de honderden nieuwe koninginnen al lang vertrokken… De nieuwe koninginnen bouwden in het voorjaar weer een primair nest. Ze vonden Europa paradijselijk. Zonder vijanden konden ze zich volvreten met alles wat maar rondvloog in hun gebied.
Dit is geen sprookje. Maar het begin van de verspreiding van de Aziatische hoornaar. Een exoot die zich hier, zonder natuurlijke vijanden, razendsnel voortplant. Een invasieve exoot dus. Is dit een probleem? Ja, want de mens heeft dit diertje (een grote wesp, met zwarte rug en heldergele poten) geïntroduceerd en nu tasten ze in hoog tempo onze biodiversiteit aan. Zonder bestrijding zal, net als in Frankrijk en Portugal, binnen een paar jaar een slachtveld plaatsvinden. Want insecten zijn de basis voor ons Europese ecosysteem. Ook is een groot deel van onze voedselvoorziening afhankelijk van insecten.
Het is dus nu alle hens aan dek. Momenteel vliegen de nieuwe koninginnen rond. Elke gevangen dame is een groot probleem minder. In het voorjaar moeten we primaire nesten (die vaak aan dakgoten hangen) melden. En uiteraard de skippybal…
Melden kan op waarneming.nl/species/8807.
Afgelopen seizoen heeft het dier zich van Zeeland door heel Nederland verspreid. Help mee om de nesten op te sporen. We krijgen dit beest niet meer weg. Maar we moeten de schade zien te beperken.