Wat is Cittaslow?
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.
In een Cittaslow-gemeente kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo genieten. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. De gemeente koestert daarom het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.
De oorsprong
De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto in Italië (citta is Italiaans voor stadje). In 1999 hebben de burgemeesters van Orvieto, Bra, Greve en Positano het netwerk opgericht. Deze gemeenten waren al actief in de slowfood beweging. Slowfood (de term is bedacht als tegenhanger van fastfood) richt zich op puur, lekker en eerlijk eten, behoud van de traditionele keuken en een voedselproductie waarbij rekening wordt gehouden met milieu, planten, dieren en de gezondheid van de mens.
De bewustwording en kwaliteit vanuit slowfood hebben deze burgemeesters vertaald naar andere elementen van de samenleving in hun gemeenten. ‘Slow’ heeft dus veel meer te maken met tijd nemen voor kwaliteit, dan met ‘langzaam’. Ook al is de slak uit het ‘slowfood’ logo overgenomen in het logo van Cittaslow.
Hiermee is Cittaslow een antwoord op en tegenhanger van de globalisering. Deelnemers zijn gemeenten die zich bewust zijn van hun eigen identiteit en zich durven te onderscheiden van andere gemeenten. Cittaslow is dan ook geen project, maar een ‘levensstijl’ voor de deelnemende gemeenten.
Wereldwijde organisatie
De gemeenten met het Cittaslow-keurmerk vormen inmiddels een netwerk van zo’n 140 gemeenten, verspreid over 23 landen. Deze gemeenten streven naar het allerbeste voor hun gemeenten en inwoners. Met het keurmerk is het mogelijk de kwaliteit meetbaar te maken, te waarderen en verder te verbeteren.
Het Cittaslow-keurmerk betekent dat permanent gewerkt wordt aan bewustwording van identiteit en kwaliteit van leven. Vanuit de bewustwording kunnen kwaliteiten worden behouden en verder ontwikkeld. Voordat een gemeente kan toetreden tot het internationale keurmerk wordt de kwaliteit op acht aandachtsvelden getoetst; leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorische waarden en behoud van eigen identiteit.
Deelnemer Cittaslow
Wij zijn trots op het keurmerk Cittaslow en delen dit graag met ondernemers en organisaties in onze gemeente. Diverse soorten bedrijven en organisaties kunnen daarom deelnemer worden van Cittaslow Heerde.
Wilt u meer weten over het deelnemerschap Cittaslow? Lees dan de aanvullende informatie.