Bezwaarschrift indienen
Bent u het niet eens met een besluit van ons? Dan kunt u binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit bezwaar maken. We noemen dat een bezwaarschrift indienen. Bezwaar maken is gratis.
Het kan gaan om een besluit dat u heeft ontvangen, maar ook om een besluit dat bijvoorbeeld uw buurman heeft ontvangen, maar dat voor u rechtstreeks nadelige gevolgen heeft.
Bij het bekendmaken van een besluit staat vermeld of bezwaar kan worden gemaakt en bij wie. Wij maken het besluit officieel bekend in een brief aan betrokkene(n) en/of door een publicatie op www.officielebekendmakingen.nl. In Nieuwsblad Schaapskooi wordt op de gemeentepagina een selectie van besluiten gepubliceerd, maar dit zijn geen officiële bekendmakingen.
Wat zijn de voorwaarden?
Een bezwaarschrift moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
- U moet uw bezwaarschrift indienen binnen 6 weken na de datum van de bekendmaking van het besluit.
- Uw bezwaarschrift bevat uw naam, adres en handtekening (wanneer u online een bezwaar indient is dit uw DigiD).
- In uw bezwaarschrift staat met welk besluit u het niet eens bent en waarom.
Als uw bezwaarschrift niet voldoet aan één van de voorwaarden, dan kunnen wij uw bezwaarschrift als niet-ontvankelijk verklaren. Dat betekent dat uw bezwaarschrift inhoudelijk niet wordt behandeld.
Wat is de procedure?
De commissie voor de bezwaarschriften brengt advies uit over een ingediend bezwaarschrift. De commissie vergadert in principe elke drie weken in een openbare zitting. De commissie adviseert niet over bezwaarschriften over belastingen of de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Daarvoor kunt u hier terecht.
Als u bezwaar heeft gemaakt, krijgt u meestal een uitnodiging om uw bezwaarschrift mondeling toe te lichten. U mag dat zelf doen, maar u kunt ook iemand anders machtigen om u te vertegenwoordigen. Dit hoeft geen advocaat te zijn.
Na de hoorzitting brengt de commissie voor de bezwaarschriften een schriftelijk advies over uw bezwaarschrift uit aan het bestuursorgaan (burgemeester, college of gemeenteraad) dat het besluit heeft genomen. Dat bestuursorgaan neemt een beslissing op uw bezwaarschrift. Van het advies van de commissie mag het bestuursorgaan alleen gemotiveerd afwijken. Bij de beslissing op uw bezwaarschrift ontvangt u ook een kopie van het advies.
Voorlopige voorziening
Als u bezwaar maakt tegen een besluit, wordt het besluit niet automatisch uitgesteld. Het besluit blijft van kracht totdat er een beslissing op uw bezwaar is genomen. Het kan zijn dat uw belangen hierdoor worden geschaad. Is dit het geval dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u bezwaar maakt.
Beroep instellen
Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u binnen zes weken na deze beslissing beroep instellen bij de rechtbank. Op de pagina Beroepschrift indienen staat hoe dat werkt.