Lokale aanpak isolatie

Gemeente Heerde stelt subsidie beschikbaar voor inwoners die hun huis (muur, dak, ramen of vloer) willen isoleren.

Wij willen inwoners graag stimuleren om aan de slag te gaan met het isoleren van hun huis. Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat u in de winter minder stookt. In de zomer houdt de isolatie de warmte langer buiten. En dat zorgt ervoor dat uw energierekening lager is.

Aan deze subsidie is een aantal voorwaarden verbonden. Of u in aanmerking komt en hoe u deze subsidie aanvraagt, dat leest u hieronder.

Veelgestelde vragen

Algemeen over de subsidie

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor subsidie? 

Iedere woningeigenaar die in aanmerking komt voor deze subsidie ontvangt van ons begin maart een brief met een unieke woningcode. Hiermee kunt u inloggen op het regionaal loket:

Isolatieacties Regionaal Energieloket

Krijgt u geen brief van ons, maar vindt u dat u wel in aanmerking komt voor deze subsidie? Stuur dan een email naar duurzaamheid@heerde.nl. Vertel in deze email waarom u vindt dat u gebruik wilt maken van de subsidieregeling. Dan bekijken wij binnen 2 weken of u subsidie kunt krijgen. Vergeet niet om in de mail uw adres en de WOZ-waarde en het energielabel (als u dit weet) van uw huis te vermelden.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Als u in aanmerking komt voor subsidie, krijgt u van ons een brief met een unieke woningcode. Ga naar de isolatiepagina van het Energieloket en vul daar uw postcode, huisnummer en deze code in. U ziet nu hoeveel subsidie u kunt aanvragen:

Isolatieacties | Regionaal Energieloket

Wie kan de subsidie aanvragen?

Iedereen met een koophuis met een WOZ-waarde onder de 429.300 euro (peildatum 1 januari 2022) en een slecht energielabel (D, E, F, G). Als iemand een huis heeft met een WOZ-waarde onder de 429.300 euro met energielabel C kan hij of zij ook in aanmerking komen voor deze subsidieregeling. In dat geval moet het huis 2 of meer slecht geïsoleerde onderdelen hebben (dak, vloer, gevel, glas).

Kan ik als huurder ook subsidie aanvragen?

Nee, als u een woning huurt, komt u niet in aanmerking voor deze subsidie. In dat geval is de verhuurder van uw huis of appartement aan zet. Huurt u en hebt u een laag inkomen? Dan komt u mogelijk wel in aanmerking voor Jouwbespaarhulp. Dit is een project van de gemeenten Epe, Hattem en Heerde. Meld u aan via www.jouwbespaarhulp.nl.

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

U kunt de subsidie gebruiken voor het isoleren van: 

  • de spouwmuur
  • de gevel
  • de vloer of bodem
  • het dak, de zolder of de vliering
  • glazen, kozijnen of deuren

Tot wanneer is de subsidie beschikbaar?

U kunt de subsidie aanvragen tot en met 31 december 2027.

Financiële aspecten

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Dit hangt af van uw inkomen. Hebt u een laag inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm), dan komt u in aanmerking voor een bedrag van maximaal 4000 euro. Verdient u meer dan 120% van de bijstandsnorm, dan is dit bedrag maximaal 1250 euro.

Wat wordt er precies vergoed?

U kunt de subsidie gebruiken om een bedrijf in te huren om de isolatiewerkzaamheden voor u uit te voeren. U declareert in dat geval (een deel van) de kosten. U kunt ook zelf aan de slag gaan. U vraagt in dat geval een doe-het-zelfvoucher aan. U koopt de isolatiemiddelen zelf en brengt deze zelf aan in huis. U declareert (een deel van) de kosten bij het Regionaal Energieloket.

Is er een minimaal of maximaal investeringsbedrag?

Nee, u kunt zoveel of zo weinig investeren als u wilt. Wel is er een maximumbedrag waar u subsidie voor krijgt. Kijk hiervoor bij ‘hoeveel subsidie kan ik krijgen’.

Kan ik vaker subsidie aanvragen?

Ja, u kunt de subsidie in etappes aanvragen.

Kan ik de subsidie combineren met andere regelingen, zoals landelijke subsidies?

Ja, dat mag. Zolang u maar niet meer gebruikt dan dat u nodig hebt. Bijvoorbeeld: ramen voor 2000 euro, van ons 1250 van andere regeling 1000. Het mag niet boven bedrag dat kost uitkomen. Hier doen we een check op.

Wanneer krijg ik het geld uitbetaald?

U kunt een doe-het-zelf kaart aanvragen, waarmee u direct online uw materialen koopt. Dit kunt u ook bij een bouwmarkt naar keuze doen. In dat geval schiet u het bedrag zelf voor.

Huurt u iemand in die voor u aan de slag gaat? Dan betaalt u deze eerst zelf. Als u na het isoleren de benodigde documenten aangeleverd hebt bij het Regionaal Energieloket, ontvangt u (als alles akkoord is) binnen 6 weken uw subsidiebedrag.

Toepassingen en voorwaarden

Welke isolatiemaatregelen komen in aanmerking?

U kunt de subsidie gebruiken voor het isoleren van:

  • de spouwmuur
  • de gevel
  • de vloer of bodem
  • het dak, de zolder of de vliering
  • glazen, kozijnen of deuren

Moet ik een aannemer inschakelen of mag ik het zelf doen (doe-het-zelf)?

U kunt kiezen wat het best bij u past. Bent u handig? Dan kunt u zelf de isolatie aanbrengen en maakt u gebruik van de doe-het-zelf-voucher. Laat u het liever door een vakman doen, dat kan ook. Dan schakelt u een aannemer of klusser in.

Kan ik subsidie krijgen voor een woning die ik verhuur?

Deze subsidie is niet bedoeld voor huurwoningen. Daarvoor is een landelijke subsidie beschikbaar. Daarover leest u hier meer:

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) | RVO.nl

Zijn er voorwaarden aan mijn woning, zoals bouwjaar of type?

Ja. Uw woning moet op 1 januari 2022 een WOZ-waarde van maximaal 429.300 euro hebben. En een energielabel D, E, F of G. Woningen met een beter energielabel komen in aanmerking als zij minstens 2 slechte onderdelen in de isolatie hebben. Neem in dat geval contact op met de gemeente, via duurzaamheid@heerde.nl.

Aanvraagproces

Hoe vraag ik de subsidie aan?

Als u in aanmerking komt voor subsidie, krijgt u van ons een brief met een unieke woningcode. Ga naar www.regionaalenergieloket.nl en vul daar uw postcode, huisnummer en deze code in. U ziet nu hoeveel subsidie u kunt aanvragen.

Kan iemand mij helpen met mijn aanvraag?

Neem contact op met de klantenservice van het Regionaal Energieloket. U kunt daar uw vragen stellen. Dit loket kan de subsidie niet voor u aanvragen, maar zij helpen u graag.

Welke documenten moet ik aanleveren?

tba

Hoe lang duurt het voordat ik hoor of mijn aanvraag is goedgekeurd?

Uw aanvraag wordt binnen 6 weken behandeld door het Regionaal Energieloket. U hoort dus binnen 6 weken of er iets ontbreekt aan de ingediende documenten. Is dit niet het geval, dan vinden de beoordeling en de uitbetaling binnen 6 weken plaats.

Wat als ik een fout maak bij mijn aanvraag?

Dan neemt het Regionaal Energieloket per mail contact met u op. U krijgt dan de kans om de fout te herstellen. Een aanvraag die niet volledig is of waar verkeerde documenten aan zijn toegevoegd, wordt in principe afgekeurd. Hebt u per ongelijk een verkeerd document aangeleverd? Neem dan contact op met het Regionaal Energieloket. U kunt dan de fout alsnog herstellen.

Wat als ik niet alle benodigde documenten kan aanleveren?

Zorg dat u alle gevraagde documenten aanlevert. De gemeente heeft deze gegevens nodig om de verstrekte subsidies te verantwoorden.

Specifieke situaties

Wat als ik in een monument of beschermd pand woon?

Dan kunt u gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hierover vindt u meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:

Deze voorwaarden gelden voor monumenten die aan de voorwaarde van onze gemeentelijke subsidieregeling voldoen.

Ik heb eerder isolatie aangebracht – kan ik nu alsnog subsidie krijgen?

U kunt de subsidie alleen krijgen als het isoleren na 7 februari 2024 gedaan is door een aannemer. U kunt geen subsidie krijgen voor werkzaamheden uit het verleden.

Wat als ik een deel van mijn huis isoleer en niet alles?

Dan kunt u gewoon subsidie aanvragen. Iedere stap naar een duurzamer huis is er één!